Umutsuzevkadini: Yeni Normal...

Karantina Sonrası Sizce Neler Olacak?

Tüm dünya normalleşmeye başlıyor, literatüre yeni normal kelimesi yerleşiyor bile. Nedir bu yeni normal? Neye benzeyecek? Aslında çoğunluğun bir fikri yok, yalnızca herhangi bir ülke bir karar alıyor ve diğerleri de bunu izliyor. Eğer olumlu ise uyguluyor, olumsuz ise kaçınıyorlar. Ardından şirketler bu yolu izliyor, sonra da esnaflar ve en son bireyler..

1 Haziran 2020 itibarıyla Türkiye büyük ölçüde neredeyse bir anda eskiye dönüyor. Dönüyor tabiki, dönecek de. Yol bana biraz kontrolsüz geliyor evet de bu başka konu. Gerçekler ise belli. Ben evimde bilgisayar başında maaş almaya devam ediyorum, benim gibi olmayansa çok insan var çünkü. İnsanlar aç kalmamak için hastalığı göze alacak noktaya geliyor çünkü. Çünkü krediler bitti, yardımlar bitti, birikmişler bitti.

1


İrdeleyelim mi?

Yeni normalde ülkeler arası pasaport, vize ve seyehat işlerinin zorlaşacağını düşünüyorum. Globalleşen dünyaya set çekti bu virüs ve tedavisi bulunsa dahi etkileri kolay silinmeyecek. Uçaklarda, toplu taşımalarda sosyal mesafe çalışmaları, hijyen kuralları, parklarda sosyal mesafe, bankalarda sosyal mesafe ve daha çok sosyal mesafe... Peki buna ne kadar uyulacak? Millet devlet erkanını mecliste bir arada gördüğü gibi gevşeyecektir mesela, diziler yeniden çekildiğinde setlerde maske takılacak mı mesela, oyuncular maske ile mi oynayacak mesela? Fuarlar ne olacak, okullar açıldığında ne olacak?

Bir de şirketler var, şimdi kısmi giden çok. Çok değil Temmuz'da şirketler yeniden dolacak, çalışırken maskeler, mesafeli yemekhaneler, maskeli toplantılar... İnsanlar buna ne kadar dayanacak? 3 ay eve dayanamadı, sene sonuna kadar buna dayanacak mı? Toplantılar diyelim, sen yüz yüze yapmak istemiyorsun ama taraflar istiyor. Bu toplantılara gidilecek mi? Bu şirketlerin kararı olacaktır ve karar verenler de vardır. Ancak iş dünyasının yepyeni bir çağa giriyor olduğunu düşünüyorum. Evden çalışmanın verimi anlaşıldı, yüz yüze olmasa da yapılabilecek toplantılar görüldü, ofis giderleri düştü. Yıllar içinde etkisini göreceğiz.

2


Yeni normal dedikleri bazı firmaları batıracak, bazıları sanal ofise geçecek, bazı ülkeler arasındaki ittifakları değiştirecek, savunma sanayiye yaptıkları büyük yatırımları sağlık ve eğitime de yapmalarını sağlayacak ülkelerin. Çünkü büyük çöküşün diğer ülkelerden değil de virüsten gelebiliyor oluşu görüldü. tabi bu virüsü, bir ülke ya da birtakım kişiler getirmiş olabilir de... O halde adı saldırı sanayi değil savunma sanayi olan sektör gibi biyolojik savunma sektörü de mi olacak?Yoksa zaten var olanlar daha mı legal olacak?


3



Starbucks, LC Waikiki kuyrukları, konserler, tiyatrolar, barlar... Eskisi kadar gidecek mi insanlar? Başlarda gitmeyecek belki gitmeyeceğiz ama sonra ne olacak dersiniz? Tabiki gideceğiz, 21. yüzyıl insanı bu kadar sosyal mesafeye çok uzun dayanamayacak. Tüketmemeye dayanamayacak. İnsanlar temiz havanın, birbirinin kıymetini anladı en önemlisinin temel gıda, barınma olduğunu gördü evet ama bu sırada daha fazla yedi evinde mesela, online alışverişler o kadar yoğun oldu ki kargo şirketleri patladı. Yani gördü ama tüketmeyi bırakmadı. Evine gereçler aldı, sonradan giyeceği kıyafetleri aldı, pijama ve eşofman aldı. 21. yüzyıl insanı tüketmeyi seviyor ve ölümden çok korkuyor, bu apaçık ortadaydı zaten de görmeyen gözler de gördü. Ancak anlaşılan güzel şeyler de var. Özgürlüğün kıymeti, sağlığın kıymeti, arkadaşlarla geçirilen zamanın değeri...


Görseller için:

1- Resim Наркологическая Клиника tarafından Pixabay'a yüklendi 
2-  Gerd Altmann tarafından Pixabay'a yüklendi 
3- Resim aalmeidah tarafından Pixabay'a yüklendi 



Yorumlar