Misaliperver: Yanlış Girilen Şifreler Başa Bela

Günümüzde teknolojiye erişim, aslında internete erişim; yemek yemek, su içmekten farksız bir duruma geldi. Herkesin elinde akıllı telefon, kimlik numaramız gibi ezberlediğimiz kullanıcı adlarımız, sosyal medya..

Bunca curcunanın içinde "aman şu hesabımın şifresi böyle olsun, aman şu farklı olsun ki bunu bulan bunu çalamasın" farklı platformlar için üç dört tane ayrı şifremiz var.
Bu çok güzel bir şey.  Çünkü insanımız artık bilinçleniyor, internet ortamında da kendi güvenliğini kendi sağlayabilecek statüye geliyor.

Ben yapay zekayla kafayı yemiş bir kardeşiniz olarak size şu kadarını söyleyeyim, o kadar da güvende değiliz. Size şu büyük kuruluş şöyle, şöyle yapıyor gibi safsata bir yazı yazmayacağım.
Ama bazı platformlar (özellikle yeni çıkanlar) sizin girdiğiniz yanlış şifreleri veritabanlarında saklıyor.
Sizinle ilgili hesapların listelendiği binlerce bot var bildiğiniz üzere. Google'da instagram kullanıcı adınızı arattırmanız yeterli, görmeniz için.
Bunların kimi professionel amaçlarla üretiliyor, kimisi üniversite bitirme ödevi...


  • Düşünün yani sizin herhangi başka bir platformdaki hesabınıza ulaşmak o kadar zor değil günümüzde.

Kullanıcı adına ulaşırsın da, şifre işini nasıl hallediyorlar derseniz, sizin bu girdiğiniz bazı platformlar, girişte kullandığınız yanlış şifre inputlarını topluyor, bir bot vasıtası ile diğer platformlarda deniyor. Giriş başarılı ise farklı bir veritabanın da sizin için ayrılmış olan alana ekliyor.
Basit düşünürseniz kim ne yapsın benim İnstagramımı diyebilirsiniz, ancak ne olacağını gerçekten kestiremezsiniz.
Biz küçükken famelik vardı Bursa'da. Millet Feym feym takılırdı, şu sıralar sosyal medya fenomeni furuyası var.
Ve hacklenen hesapların çoğu;
bu tarz güvenilmez takipçi sayfaları ve diğer saçma sapan sosyal medya hesapları vasıtasıyla hacklenen kullanıcılara ait.
Ayrıca bu sosyal medya'da birileri bir anda fırlıyor, ünlü oluyor. Emin olun hepsi alın teriyle yapmıyor bunu. İsim vermeden söyleyeyim daha önce bir arkadaşım ünlü bir sanatçının twitter hesabına 100K takipçi basmıştı; bunu yaparken 3 bilgisayar, 15 sanal makine, bir hafta zaman yeterli olmuştu. Hesap havuzunu dediğim metodun benzeriyle, fake siteler açarak toplamışlardı.
Artık güvenli sandığınız siteler sizin envai çeşit bilginizi toplayıp, parayı verene yolluyor.


Gelin anlattıklarımla ilgili bir senaryo inceleyelim.

Bu senaryolardan sadece biri. Çeşitli alternatifler üretilebilir. Ve bunun kabul edersiniz ki bir çözüm yolu da yok. Sadece dikkatli olarak kendinizi muhafaza edebilirsiniz. En iyisimi siz mümkün mertebe sosyal medyadan uzak durmaya çalışın.
Nimet olduğu kadar nankör bir meret olduğunu da kabul edin bu aletin.
Haybeye veri üretiyorsunuz, adamlar bunu satıp siz farkında olmadan üzerinizden para kazanıyor.
O yüzden Ayağınızı denk alın, dikkatli olun, her şeyinizi paylaşmaya bu kadar meraklı olmayın.
Esen kalın efendim.

Yorumlar